Rawon Sapi
Rundersoep met notensmaak
Rawon
Rawon is een traditioneel Indonesische zwarte rundersoep of runderstoofschotel met een sterke geurige smaak. Origineel komt dit gerecht uit Surabaya in Oost-Java. In deze soep wordt kluwek of kluwak gebruikt, een zwarte noot van de kepayang boom. Deze vrucht geeft de soep een sterke notensmaak en de zwarte kleur.
Recept afdrukkenPorties: 4
calorieën: 393kcal
Ingrediënten
Benodigdheden voor rawon sapi:
(4 personen)
- 500 gr runder riblap
- 150 gr sperziebonen
- 4 dahoen djeroek limoenblad
- 2 sereh stengels (citroengras)
- 4 salamblad dahoen salam
- 3 runderbouillonblok
- zwarte peper naar smaak
Voor de boemboe
- 1/2 el tamarindepasta asem
- 4 cm laos
- 5 knoflooktenen
- 3 ui
- 6 kluwek noten
- 5 kemirinoten
- 3 cm koenjit kurkuma
- 1 tl trassi
- 1 tl ketoembar korianderzaad
- 1 tl djinten komijnzaad
- 2 tl suiker of naar smaak meer of minder
- 2 rawits kleine pittige rode of groene pepers
Instructies
Voorbereiding
- Snijd het rundvlees in blokjes van ongeveer 4 centimeter. Doe ze in een pan met ruim water en voeg de bouillonblokjes toe. Breng het vlees aan de kook, draai het vuur lager en laat sudderen. Controleer regelmatig of er water moet worden toegevoegd. In totaal moet het vlees minimaal 2,5 uur sudderen. In de tussentijd maak je de boemboe en dop je de sperziebonen.500 gr runder riblap, 3 runderbouillonblok
- Laat de kluweknoten in warm water wellen tot ze zacht zijn.6 kluwek noten
- Rooster de kemirinoten voor gebruik 10 minuten in de oven op 160 graden.5 kemirinoten
- Snij de stengels sereh elk in drie stukken. Kneus de sereh en de blaadjes salam en limoen.2 sereh
De boemboe voor rawon maken
- Versnipper de ui en de knoflook. Koenjit en laos wortels schillen en klein snijden. Snij de rawits in kleine ringen. Voeg ze samen in een mengkom.4 cm laos, 5 knoflooktenen, 3 ui, 3 cm koenjit, 2 rawits
- Voeg trassi, komijnzaad, korianderzaad, kemiri, tamarinde en suiker toe.1/2 el tamarindepasta, 5 kemirinoten, 1 tl trassi, 1 tl ketoembar, 1 tl djinten, 2 tl suiker
- Haal de kluwek uit het welwater en doe ze in de mengkom.6 kluwek noten
- Maal het geheel tot een mooie, gladde boemboe met een staafmixer.
Rawon maken
- Verhit 3 el olie in een wok of steelpan.
- Als de olie heet is limoenblad, salamblad en sereh kort frituren tot het aroma vrijkomt.4 dahoen djeroek, 4 salamblad, 2 sereh
- Voeg nu de boemboe toe en fruit het geheel een minuut of 10 tot het meeste vocht eruit is.
- Voeg alles nu toe aan het vlees en breng het geheel aan de kook.
- Dop en halveer de sperziebonen.150 gr sperziebonen
- Een half uur voor het vlees klaar is voeg je de sperziebonen toe.150 gr sperziebonen
- Breng het geheel weer aan de kook. Laat alles sudderen totdat het vlees zacht is geworden. Giet iedere keer wat warm water bij. Voeg naar smaak peper toe.zwarte peper
Notities
Tip: Serveer de rawon met pandan rijst, gebakken uitjes, taugeh en emping
Voedingswaarde
Calorieën: 393kcal (20%) | Koolhydraten: 28g (9%) | Eiwit: 30g (60%) | Vet: 19g (29%) | Verzadigd vet: 8g (50%) | Cholesterol: 91mg (30%) | Natrium: 947mg (41%) | Kalium: 787mg (22%) | Vezels: 5g (21%) | Suiker: 17g (19%) | Vitamine A: 320IU (6%) | Vitamine C: 21mg (25%) | Calcium: 89mg (9%) | IJzer: 4mg (22%)
Voedingswaarde
Rawon
Hoeveelheid per portie
Calorieën 393 Calorieën van vet 171
Percentage ADH*
Vet 19g29%
Verzadigd vet 8g50%
Cholesterol 91mg30%
Natrium 947mg41%
Kalium 787mg22%
Koolhydraten 28g9%
Vezels 5g21%
Suiker 17g19%
Eiwit 30g60%
Vitamine A 320IU6%
Vitamine C 21mg25%
Calcium 89mg9%
IJzer 4mg22%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!