Rawon Sapi

Rundersoep met notensmaak

Rawon sapi

Rawon

4 van 4 stemmen
Rawon is een traditioneel Indonesische zwarte rundersoep of runderstoofschotel met een sterke geurige smaak. Origineel komt dit gerecht uit Surabaya in Oost-Java. In deze soep wordt kluwek of kluwak gebruikt, een zwarte noot van de kepayang boom. Deze vrucht geeft de soep een sterke notensmaak en de zwarte kleur.
Recept afdrukken
Voorbereiding 10 min
Bereiding 2 uur 30 min
Totaal 2 uur 40 min
Gerecht: Hoofdgerecht, Soep
Keuken: Indonesisch
Tags: kluwak, kluwek, runderriblap, rundersoep, soep
Porties: 4
calorieën: 393kcal

Ingrediënten

Benodigdheden voor rawon sapi:

    (4 personen)

    • 500 gr runder riblap
    • 150 gr sperziebonen
    • 4 limoenblad dahoen djeroek
    • 2 sereh stengels citroengras
    • 4 salamblad dahoen salam
    • 3 runderbouillonblok
    • zwarte peper naar smaak

    Voor de boemboe

    • 1/2 el tamarindepasta asem
    • 4 cm laos
    • 5 knoflooktenen
    • 3 ui
    • 6 kluwek noten
    • 5 kemirinoten
    • 3 cm koenjit kurkuma
    • 1 tl trassi
    • 1 tl korianderzaad ketoembar
    • 1 tl komijnzaad djinten
    • 2 tl suiker of naar smaak meer of minder
    • 2 rawits kleine pittige rode of groene pepers

    Instructies

    Voorbereiding

    • Snijd het rundvlees in blokjes van ongeveer 4 centimeter. Doe ze in een pan met ruim water en voeg de bouillonblokjes toe. Breng het vlees aan de kook, draai het vuur lager en laat sudderen. Controleer regelmatig of er water moet worden toegevoegd. In totaal moet het vlees minimaal 2,5 uur sudderen. In de tussentijd maak je de boemboe en dop je de sperziebonen.
    • Laat de kluweknoten in warm water wellen tot ze zacht zijn.
    • Rooster de kemirinoten voor gebruik 10 minuten in de oven op 160 graden.
    • Snij de stengels sereh elk in drie stukken. Kneus de sereh en de blaadjes salam en limoen.

    De boemboe voor rawon maken

    • Versnipper de ui en de knoflook. Koenjit en laos wortels klein snijden. Snij de rawits in kleine ringen. Voeg ze samen in een mengkom.
    • Voeg trassi, komijnzaad, korianderzaad, kemiri, tamarinde en suiker toe.
    • Haal de kluwek uit het welwater en doe ze in de mengkom.
    • Maal het geheel tot een mooie, gladde boemboe met een staafmixer.

    Rawon maken

    • Verhit 3 el olie in een wok of steelpan.
    • Als de olie heet is limoenblad, salamblad en sereh kort frituren tot het aroma vrijkomt.
    • Voeg nu de boemboe toe en fruit het geheel een minuut of 10 tot het meeste vocht eruit is.
    • Voeg alles nu toe aan het vlees en breng het geheel aan de kook.
    • Dop en halveer de sperziebonen.
    • Een half uur voor het vlees klaar is voeg je de sperziebonen toe.
    • Breng het geheel weer aan de kook. Laat alles sudderen totdat het vlees zacht is geworden. Giet iedere keer wat warm water bij.

    Notities

    Tip: Serveer de rawon met pandan rijst, gebakken uitjes, taugeh en emping 

    Voedingswaarde

    Calories: 393kcal (20%) | Carbohydrates: 28g (9%) | Protein: 30g (60%) | Fat: 19g (29%) | Saturated Fat: 8g (50%) | Cholesterol: 91mg (30%) | Sodium: 947mg (41%) | Potassium: 787mg (22%) | Fiber: 5g (21%) | Sugar: 17g (19%) | Vitamin A: 320IU (6%) | Vitamin C: 21mg (25%) | Calcium: 89mg (9%) | Iron: 4mg (22%)
    Nutrition Facts
    Rawon
    Amount Per Serving
    Calories 393 Calories from Fat 171
    % Daily Value*
    Fat 19g29%
    Saturated Fat 8g50%
    Cholesterol 91mg30%
    Sodium 947mg41%
    Potassium 787mg22%
    Carbohydrates 28g9%
    Fiber 5g21%
    Sugar 17g19%
    Protein 30g60%
    Vitamin A 320IU6%
    Vitamin C 21mg25%
    Calcium 89mg9%
    Iron 4mg22%
    * Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.

    Deze post delen?

    De Culinaire Hotlist

    Over Tante Lin

    Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want

    eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!

    0
      0
      Winkelmand
      Je winkelmand is leeg