Dahoen djeroek
Limoenblad
Dahoen djeroek
Limoenblad
De djeroek poeroet of Cytrus Hystrix is een boom die voorkomt in Zuidoost-Azië. De djeroek ofwel limoen is de vrucht en dahoen is blad. Beide worden in de Indonesische keuken veel gebruikt.
De bladeren zijn rond, fijn gekarteld en hebben een donkergroen glanzende kleur. Opvallend is dat de bladeren paarsgewijs groeien, zoals je op de foto’s kunt zien. Ze ruiken en smaken sterk naar frisse limoenen.
Dahoen djeroek wordt gebruikt in de Oosterse keuken bij gerechten met kip, vlees, vis, soepen en sausjes.
Dahoen djeroek kun je in zijn geheel meestoven of meefruiten, lekker in een stoofvleesgerecht of een sambal goreng gerecht. Ook de schil wordt in de Aziatische keuken gebruikt om een citrusachtige smaak te geven aan het gerecht. Als het gerecht klaar is haal je de blaadjes eruit, net als bij laurierblad. Je kunt de blaadjes ook zonder nerf in reepjes gesneden gebruiken in het gerecht of als garnering. Dahoen djeroek laat zich prima invriezen.
De moderne schrijfwijze in Bahasa Indonesia is daun jeruk purut
Heb je wat aan deze informatie?
Als je deze pagina op mijn website de moeite waard vindt, wil je me misschien ook wel volgen op Facebook en Instagram. Of deel de pagina via WhatsApp, of met een link. Daar maak je mij in elk geval heel blij mee!
Recepten met Dahoen djeroek
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!