Sereh
Fris met een vleugje citrus: sereh (of serai, citroengras)
Sereh
Fris met een vleugje citrus: sereh (of serai, citroengras)
Sereh wordt in Nederland vaak citroengras genoemd. En dat is helemaal zo gek nog niet, want als plant is sereh een grassoort met een citrusachtig aroma die wel een meter hoog kan worden. De stengels doen een beetje denken aan prei, maar dan dunner en een stuk taaier.
Hoe smaakt en ruikt sereh?
Sereh is een aromatische plant met een frisse, citrusachtige geur en smaak. Je gebruikt het in talloze boemboes, soepen en marinades om je gerechten een opwekkende smaak mee te geven. In combinatie met salamblad en laos is sereh onmisbaar voor alle sambal goreng gerechten, zoals sambal goreng telor en sambal goreng boontjes.
Hoe gebruik je het?
- Kneus het onderste (dikke, witte) deel van de stengel voor meer smaak
- Laat de stengels meestoven met je gerecht
- Verwijder de stengels voor het opdienen
Sommige koks gebruiken alleen de zachte kern van de stengel. Dat geeft meer smaak, maar is best wel een klusje. Je hebt dan ook een goeie kwaliteit verse sereh nodig. De werkwijze is dan als volgt:
- Verwijder het kontje en de top
- Pel de buitenste lagen van de stengels af tot je bij de zachte kern komt
- Snij de kern heel fijn of gebruik een rasp
- Stoof de sereh mee gaar
Voor twee personen is wat mij betreft een stengel sereh wel genoeg.
Wat valt er nog meer over sereh te vertellen?
Sereh is een goede bron voor antioxidanten zoals vitamine B11 (foliumzuur) en zink. Naast zijn geurige smaak staat sereh ook bekend om zijn vermeende gezondheidsvoordelen. Het zou ontstekingsremmende eigenschappen hebben en helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen. Veel mensen vinden sereh ook erg lekker in de thee. Als ingrediënt bij aromatherapie wordt sereh ook wel gebruikt, vanwege de rustgevende geur.
Waar kun je het krijgen?
Sereh is vers, ingevroren en gedroogd te koop bij supermarkten en toko’s. Verse sereh heeft de meest intense smaak. In de koelkast blijft het makkelijk een week goed, in de vriezer nog veel langer. Gedroogde sereh is langer houdbaar, maar heeft een minder uitgesproken smaak.
Heb je wat aan deze informatie?
Als je deze pagina op mijn website de moeite waard vindt, wil je me misschien ook wel volgen op Facebook en Instagram. Of deel de pagina via WhatsApp, of met een link. Daar maak je mij in elk geval heel blij mee!
Recepten met Sereh
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!