Rawon is een traditioneel Indonesische zwarte rundersoep of runderstoofschotel met een sterke geurige smaak. Origineel komt dit gerecht uit Surabaya in Oost-Java. In deze soep wordt kluwek of kluwak gebruikt, een zwarte noot van de kepayang boom. Deze vrucht geeft de soep een sterke notensmaak en de zwarte kleur.
Snijd het rundvlees in blokjes van ongeveer 4 centimeter. Doe ze in een pan met ruim water en voeg de bouillonblokjes toe. Breng het vlees aan de kook, draai het vuur lager en laat sudderen. Controleer regelmatig of er water moet worden toegevoegd. In totaal moet het vlees minimaal 2,5 uur sudderen. In de tussentijd maak je de boemboe en dop je de sperziebonen.
500 gr runder riblap, 3 runderbouillonblok
Laat de kluweknoten in warm water wellen tot ze zacht zijn.
6 kluwek noten
Rooster de kemirinoten voor gebruik 10 minuten in de oven op 160 graden.
5 kemirinoten
Snij de stengels sereh elk in drie stukken. Kneus de sereh en de blaadjes salam en limoen.
2 sereh
De boemboe voor rawon maken
Versnipper de ui en de knoflook. Koenjit en laos wortels schillen en klein snijden. Snij de rawits in kleine ringen. Voeg ze samen in een mengkom.
4 cm laos, 5 knoflooktenen, 3 ui, 3 cm koenjit, 2 rawits
Voeg trassi, komijnzaad, korianderzaad, kemiri, tamarinde en suiker toe.
Haal de kluwek uit het welwater en doe ze in de mengkom.
6 kluwek noten
Maal het geheel tot een mooie, gladde boemboe met een staafmixer.
Rawon maken
Verhit 3 el olie in een wok of steelpan.
Als de olie heet is limoenblad, salamblad en sereh kort frituren tot het aroma vrijkomt.
4 dahoen djeroek, 4 salamblad, 2 sereh
Voeg nu de boemboe toe en fruit het geheel een minuut of 10 tot het meeste vocht eruit is.
Voeg alles nu toe aan het vlees en breng het geheel aan de kook.
Dop en halveer de sperziebonen.
150 gr sperziebonen
Een half uur voor het vlees klaar is voeg je de sperziebonen toe.
150 gr sperziebonen
Breng het geheel weer aan de kook. Laat alles sudderen totdat het vlees zacht is geworden. Giet iedere keer wat warm water bij. Voeg naar smaak peper toe.
zwarte peper
Notities
Tip: Serveer de rawon met pandan rijst, gebakken uitjes, taugeh en emping