Koenjit
Kurkumawortel, kunyit of kunjit
Koenjit
Kurkumawortel, kunyit of kunjit
Koenjit of kurkuma is de wortel van de Curcuma Longa-plant. Van buiten is de wortel bruinig-oranje en van binnen is-ie geel. Familie van djahe (gember), waar het qua vorm ook wel op lijkt.
In de Indische keuken wordt koenjit gebruikt ok de rijst op feestdagen extra geurig en vrolijk te kleuren. Het spul is namelijk echt giga-geel. Die kleur is afkomstig van de curcumine in de wortel, die je als kleurstof E100 terugvindt in ontzettend veel gele producten. Niks mis mee, met E100. 100 procent puur natuur.
Hoe ruikt en smaakt het?
De smaak en het aroma zijn een beetje mild-bitter. Daardoor is koenjit echt een allemansvriend. Je kunt het overal voor gebruiken. Als je bloemkool, pompoen of zoete aardappel wokt. Maar ook in je groentesoep en kippensoep is koenjit een uitstekende smaakmaker.
Hoe gebruik je het?
- Schil de wortel
- Snijd in plakjes van een halve centimeter dik
- Maal de plakjes mee met de boemboe
In plaats van malen in een boemboe kun je koenjit ook mestoven in en gerecht. Voor nasi koening (gele rijst) wordt de geschilde wortel eerst geraspt en daarna meegekookt met de rijst.
Wat doet het?
Veel mensen geloven dat koenjit een wondermedicijn is dat alzheimer kan voorkomen, maar dat is in ieder geval niet op gedegen onderzoek gebaseerd. Toch heeft de medische wetenschap wel interesse in het gele worteltje. Die heeft namelijk sterke ontstekingsremmende eigenschappen. En dat is wel aangetoond.
Wat kost het?
Koenjit kun je krijgen als verse wortel of gedroogd en gemalen.
- 100 gram verse wortel: €1,50
- 100 gram poeder: €1,50
Heb je wat aan deze informatie?
Als je deze pagina op mijn website de moeite waard vindt, wil je me misschien ook wel volgen op Facebook en Instagram. Of deel de pagina via WhatsApp, of met een link. Daar maak je mij in elk geval heel blij mee!
Recepten met Koenjit
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!