Kemiri
Een robuust soort hazelnoot
Kemiri
Een robuust soort hazelnoot
Van oudsher gebruiken Indonesiërs kemirinoten in talloze gerechten. Als smaakmaker, maar ook als bindmiddel.
Hoe ruikt en smaakt het?
Kemiri hebben een robuuste nootachtige smaak en geur. Als je ze kraakt lijken ze wel wat op hazelnoten, maar dan wat groter en iets minder zoet. Macadamianoten worden ook weleens als vervanging gebruikt, maar die missen dat speciale bittertje van echte kemiri.
Er zijn natuurlijk ook allerlei wonderverhalen over kemiri. Ze zouden van alles kunnen genezen. Als je de lijst bekijkt snap je niet dat er nog zieken bestaan in de wereld. Wat wél een feit is, is dat kemirinoten stofjes bevatten die zonder preparatie niet zo gezond zijn voor je lijf.
Hoe gebruik je het?
- Vanwege de toxiciteit moet je de noten altijd eerst 10 minuten op 160 graden roosteren in de oven
- Daarna kun je ze pletten tot een olieachtige pasta en meekoken met het gerecht
Persoonlijk
Zonder kemiri geen Indonesische keuken. Kemiri is een van mijn meest tastbare herinneringen aan mijn geboorteland. De boom van onze buren gaf soms wel 40 kilo noten. En niemand wist wie hem had geplant. Maar dat is typisch voor de tropen: het eten groeit er eigenlijk overal.
Voedingswaarde
Heb je wat aan deze informatie?
Als je deze pagina op mijn website de moeite waard vindt, wil je me misschien ook wel volgen op Facebook en Instagram. Of deel de pagina via WhatsApp, of met een link. Daar maak je mij in elk geval heel blij mee!
Recepten met Kemiri
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!