Over Tante Lin

Over Tante Lin

Over Tante Lin

Contact

Heb je een vraag? Of een klacht? Wil je iets vertellen, of voorstellen? Of wil je mijn kookwerkplaats bezoeken? Ik hoor graag van je! Gebruik het contactformulier of de onderstaande contactgegevens.

Contactformulier

Contactgegevens

Tante Lin
AE-weg 2
9946 RK Woldendorp

E: linda@tantelin.nl
T: 0621 547 437

 

Koken is doe-het-zelfgeluk

Koken is net een prakje geluk bereiden. Mensen worden gelukkig van lekker eten, en ik word gelukkig als ik dat eten klaarmaak. Dat gevoel begint daarvoor al, bij het halen van de ingrediënten. En zelfs nog eerder, als ik er in gedachten recepten bij bedenk.

 

Sommige wijnkenners bekijken in een restaurant eerst de wijnkaart, en zoeken gerechten uit bij de gekozen wijn. Dat lijkt de omgekeerde wereld, maar ik snap dat wel. Zo bedenk ik vaak een gerecht op basis van een kruid of een specerij waar ik zin in heb. Soms zelfs vanwege de geur in plaats van de smaak. Daar begint het mee, en dan gaat het los in mijn hoofd.

 

Proeven in gedachten

Ik denk aan de gasten die komen eten en wat hun voorkeuren zijn en wat ik vind dat bij hen past. En dat brengt me weer op andere kruiden en smaken en ook kleuren, niet te vergeten. In gedachten ben ik al aan het koken. Ik proef mijn gedachten op mijn tong. Een bittertje erbij, iets meer assem en veel meer peper, maar minder zout en zoet. Prima zo.

 

Boodschappen doen is dan een eitje. Alles wat ik nodig heb is zo verzameld. Maar het bewijs zit natuurlijk in het koken zelf. Smaakt het zoals ik had gedacht? Wat moet er nog aan gebeuren om het goed te krijgen? Voor de recepten die ik hier op de site plaats is ‘gewoon goed’ niet genoeg: de balans moet perfect zijn. En dat vergt veel, heel veel passen en meten en proeven en rekenen.

 

Alles moet kloppen

Hoeveel gula jawa doe ik normaal eigenlijk in de empal? Tien gram? Nee, niet genoeg. Vijftien gram? Dat is al beter. Voor hoeveel personen is dit eigenlijk? Als ik kook voor vier man kunnen er meestal zes van eten en dan blijft er nog wel wat over. In een recept kan dat niet, daar moeten alle maten precies kloppen. Zeker als je ook een goede indicatie wil geven van voedingswaarden voor koolhydraten, eiwitten en vetten.

 

Klinkt als een heel gedoe? Ik kan eerlijk gezegd niks leukers bedenken. Gelukkig maar, want dan hoef jij het niet te doen. Als je mij vertrouwt met ingrediënten en experimenten, blijf ik heerlijke recepten voor je maken. Een soort ‘doe-het-zelfgeluk’ voor fijnproevers. Prima deal toch? Selamat makan!

Deze post delen?

De Culinaire Hotlist

Over Tante Lin

Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want

eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!

0
    0
    Winkelmand
    Je winkelmand is leeg