Kruiden, wortels en ingredienten
Gember (Djahe)
Gember is de wortelstok van de tropische gemberplant. De beige-bruine knolletjes geven je gerecht een pittige, kruidige, fris-zoete smaak.
Steranijs
Een échte ster in de keuken, dat is steranijs. Deze prachtige, stervormige specerij komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en is een zeer smaakbepalende specerij uit de Indische keuken.
Sereh
Sereh is een aromatische plant met een frisse, citrusachtige geur en smaak. Je gebruikt het in talloze boemboes, soepen en marinades om je gerechten een opwekkende smaak mee te geven.
Salamblad
Salam is een geurig blad, zeker als het vers is. De smaak is fris, licht-zuur, maar niet overheersend. Onmisbaar in alle sambal gorenggerechten.
Kemiri
Kemiri hebben een robuuste nootachtige smaak en geur. De Indische keuken gebruikt ze in talloze gerechten. Als smaakmaker, maar ook als bindmiddel.
Laos
Laos is een wortel met een pittig aroma, qua smaak een beetje tussen peper en gember. Prikkelend met een zoetje dus. Populair in de Indische, Chinese en Thaise keukens.
Tamarinde
Tamarinde of asem bestaat voor 56 procent uit suikers, maar smaakt toch behoorlijk zuur. Opgelost in water wordt het vaak gebruikt zoals we hier azijn gebruiken.
Rode lombok
Lombok is de Indonesische naam voor Spaanse peper. Je hebt ze in rood, groen en geel en ze zijn onmisbaar in zo’n beetje elk Indisch gerecht. Pittig? Ach, wat is nog pittig tegenwoordig?
Petehbonen
Petehbonen geven de volle smaak aan tal van gerechten, zoals sajur lodeh en sambal goreng peteh. Ze ruiken een beetje naar shiitake, maar dan maal tien. Supervoedzaam!
Dahoen djeroek
Dahoen djeroek of limoenblad is lekker bij kip, vlees, vis, soepen en sausjes. De bladeren zijn rond, gekarteld en ruiken en smaken sterk naar frisse limoenen.
Nasi Merah
Rode (of bruine) rijst heeft een kruidige, nootachtige bite. De korrels zijn ongepeld en moeten daarom langer koken, maar de rijke smaak is de extra moeite meer dan waard.
Ketoembar
In de Indische keuken zijn we gek op koriander (ketoembar). Je kunt het als zaad of in gemalen vorm bij de supermarkt kopen. Korianderblad is minder populair.
Djeroek Poeroet
Djeroek poeroet of wilde limoen is zuur van smaak, aan de bittere kant. De limoen wordt veel gebruikt bij visgerechten en bijvoorbeeld ook voor in de satehsaus.
Kluwek
Kluwek ruikt een beetje naar cacao, en geeft een bitterzout zuurtje aan een gerecht. De kluweknoot geeft behalve smaak ook de zwarte kleur aan rawon recepten.
Kentjoer
Kentjoer heeft veel weg van de gemberwortel. Het is zowel vers als in poedervorm verkrijgbaar bij de toko en heeft een kamferachtige geur.
Kleefrijst
Ketan is kleefrijst en bestaat in een witte en zwarte variant. Deze rijstsoort bevat veel zetmeel, waardoor de korrels na het koken erg kleverig zijn.
Ketan Hitam
Waarom is deze rijst zo zwart (hitam)? Wat is amylopectine? Hoe komt het dat kleefrijst kleeft? Breaking! Alle geheimen van zwarte ketan eindelijk onthuld!
Nasi hitam
Zwarte rijst is een volkoren rijst met een glanzend zwart vlies. De korrel zit boordevol eiwitten, ijzer en antioxidanten. Kortom, supergezond (én erg lekker).
Koenjit
Koenjit of kurkuma is een mild-bittere smaakmaker. Zowel vers geraspt te gebruiken als gedroogd en gemalen. De gele kleurstof in de wortel heet curcumine.