Gember of djahé is de wortelstok van de gemberplant.

Gember (Djahe)

Gember is alles tegelijk: kruidig, zoet, fris en pittig

Gember of djahé is de wortelstok van de gemberplant.

Gember (Djahe)

Gember is alles tegelijk: kruidig, zoet, fris en pittig

Gember wordt in Indonesië  djahé genoemd. Het is een tropische wortelstok met een scherpe, kruidige smaak en een warme, zoete ondertoon. Het knollige deel dat we gebruiken in de keuken heeft een beigebruine schil en lichtgeel vruchtvlees. Volgens zeggen is gember een van de eerste specerijen die uit het verre oosten naar Europa kwam. Het wordt dus al eeuwenlang gebruikt als specerij, maar ook vanwege zijn vermeende gezondheidsvoordelen.

Hoe smaakt en ruikt gember?

Gember heeft een unieke, frisse en pittige smaak die zowel zoet als scherp is. De geur is aromatisch en warm. Daardoor is het een veelzijdig ingrediënt dat je zowel kunt gebruiken in hartige als in zoete gerechten. Denk bijvoorbeeld aan zoete Babi ketjap, of aan hartige Pepesan. In Nederland is gember al heel lang populair in gemberkoekjes en gemberthee.

Hoe gebruik je het?

Je kunt gember op verschillende manieren gebruiken:

Vers: Schil de gemberwortel en snijd hem fijn, rasp hem of pers hem uit. Verse gember geeft de meest intense smaak.

Gedroogd: Gemberpoeder is een makkelijk – maar minder geurig – alternatief voor verse gember. Het poeder is wel langer houdbaar.

Ingelegd: Je kunt gember goed inleggen met zout, azijn en suiker. Als-ie vers genoeg is, kleurt de gember dan roze.  Zo wordt gari of gembersushi gemaakt.

Gembersiroop: Bekend als drankje of om desserts mee op smaak te brengen.

Tips voor gebruik:

  1. Voeg gember aan het begin van de kooktijd toe aan boemboes en stoofgerechten.
  2. Gebruik niet te veel, want de smaak kan snel overheersen.
  3. Maak vlees mals met een marinade van gember. Het enzym zingibain in de gember breekt eiwitten af waardoor het vlees extra mals en smaakvol wordt.

Wat valt er nog meer over gember te vertellen?

Gember bevat gingerol, en shogaol, twee stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt traditioneel gebruikt om misselijkheid te verminderen, de spijsvertering te bevorderen en verkoudheid te bestrijden. Gemberthee is populair vanwege zijn verwarmende en kalmerende effecten.

Waar kun je het krijgen?

Verse gemberwortel is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en toko’s. Gemberpoeder, ingelegde gember en gembersiroop vind je ook in de supermarkt, vaak in het schap met Aziatische producten.

Let op: Verse gember is goed houdbaar in de groentela van je koelkast. Je kunt ‘m ook invriezen, zodat hij langer houdbaar is.

Voedingswaarde
Gember (Djahé)
Hoeveelheid per portie (100 g)
Calorieën 80 Calorieën van vet 7
Percentage ADH*
Vet 0.75g1%
Verzadigd vet 0.2g1%
Meervoudig onverzadigd vet 0.15g
Enkelvoudig onverzadigd vet 0.15g
Natrium 13mg1%
Kalium 415mg12%
Koolhydraten 17.77g6%
Vezels 2g8%
Suiker 1.7g2%
Eiwit 1.82g4%
Vitamine C 5mg6%
Calcium 16mg2%
IJzer 0.6mg3%
Magnesium 43mg11%
Zinc 0.34mg2%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.

Heb je wat aan deze informatie?

Als je deze pagina op mijn website de moeite waard vindt, wil je me misschien ook wel volgen op Facebook en Instagram. Of deel de pagina via WhatsApp, of met een link. Daar maak je mij in elk geval heel blij mee!

Facebook
Instagram
WhatsApp
Copy link
URL is succesvol gekopieerd!

Recepten met Gember (Djahe)

Deze post delen?

Facebook
Instagram
WhatsApp
Copy link
URL is succesvol gekopieerd!

De Culinaire Hotlist

Over Tante Lin

Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want

eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!

    0
      0
      Winkelmand
      Je winkelmand is leeg