Pepesan
Makreel in pittige boemboe uit de oven
Pepesan
Het geheim van goede pepesan is het kemangiblad. Kemangi is een plant die sterk op basilicum lijkt, en ook wel wat van de smaak heeft, maar daarnaast ook een scherpe citroensmaak. Niet om zo te eten, maar gestoomd met de vis is het geweldig!De gangbare recepten voor pepesan vind ik persoonlijk te pittig. Daarom gebruik ik lomboks in plaats van rawits. Je proeft dan veel beter hoe fantastisch alle smaaknuances in deze complexe boemboe zijn. Maar voel je vrij om wel rawits te gebruiken.Wat de ikan (dat is Indonesisch voor vis) betreft: elke visboer heeft gerookte makreel. Maar verse makreel moet je soms van tevoren bestellen. Houd daar wel even rekening mee als je pepesan wil maken. Goed, genoeg gekletst. Aan de slag!
Recept afdrukkenPorties: 4 personen
calorieën: 473kcal
Ingrediënten
Boodschappenlijstje
- 2 makreel
- 2 el tamarinde
- 3 grote uien
- 6 knoflooktenen
- 2 rode lombok
- 2 groene lombok
- 8 kemirinoten
- 8 dahoen djeroek limoenblaadjes
- 8 dahoen kemangi blad van citroenbasilicum
- 2 sereh stengels (citroengras)
- 5 cm djahe gember
- 5 cm laos wortel
- 5 cm koenjit
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 el tomatenpuree
- 8 cherrytomaten
- 1 el palmsuiker
- olie
- pisangblad
Instructies
Voorbereiding
- Snijd de makrelen in tweeën. Meng de tamarinde of azijn met water en doe er de moten vis in. Zorg dat ze helemaal zijn ondergedompeld en laat ze minimaal 30 minuten weken. Zo gaat het visluchtje ervanaf.2 makreel, 2 el tamarinde
- Droog de vissen met keukenpapier. Verhit een pan met een laagje olie van zo’n 2 cm en bak de makreel in circa 7 minuten bruin. Laat de moten makreel uitlekken in een zeef.olie, 2 makreel
Maak de boemboe
- Pel de ui en knoflook en snijd in grove stukken. Snijd de lomboks of rawits grof en plet ze samen met de ui, knoflook, gember, laos, koenjit en kemirinoten met de cobek en oelekan (vijzel) of gebruik een foodprocessor.3 grote uien, 6 knoflooktenen, 2 rode lombok, 2 groene lombok, 8 kemirinoten, 5 cm djahe, 5 cm laos wortel, 5 cm koenjit
- Verhit 5 eetlepels olie in een pan en fruit het mengsel circa 4 minuten. Voeg de limoenbladeren, sereh, dahoen kemangi, bouillonblokjes, palmsuiker, cherrytomaten en tomatenpuree toe en bak de boemboe ongeveer 3 minuten.8 dahoen djeroek, 8 dahoen kemangi, 2 sereh, 2 groentebouillonblokjes, 8 cherrytomaten, 1 el palmsuiker, olie, 1 el tomatenpuree
Maak pakketjes
- Plaats iedere moot vis op een stuk aluminiumfolie of pisangblad. Bedek de gebakken makreel met lekker veel boemboe. Vouw de pakketjes dicht en stoof de pepesan circa 1 uur in een voorverwarmde oven op 150°C.pisangblad
Notities
#vis #ikan #makreel #pepesan #kemangi #pittig #pedis #boemboe #indofood #asiankitchen #aziatischekeuken #instakok #tantelin #indonesischekeuken #indonesie #foodphotography #foodie #instafood #instacooking #instaindo #indo #food #makan #selamatmakan #indischekeuken
Voedingswaarde
Calorieën: 473kcal (24%) | Koolhydraten: 24g (8%) | Eiwit: 47g (94%) | Vet: 19g (29%) | Verzadigd vet: 5g (31%) | Cholesterol: 105mg (35%) | Natrium: 660mg (29%) | Kalium: 1346mg (38%) | Vezels: 3g (13%) | Suiker: 13g (14%) | Vitamine A: 625IU (13%) | Vitamine C: 56.7mg (69%) | Calcium: 94mg (9%) | IJzer: 4mg (22%)
Voedingswaarde
Pepesan
Hoeveelheid per portie
Calorieën 473 Calorieën van vet 171
Percentage ADH*
Vet 19g29%
Verzadigd vet 5g31%
Cholesterol 105mg35%
Natrium 660mg29%
Kalium 1346mg38%
Koolhydraten 24g8%
Vezels 3g13%
Suiker 13g14%
Eiwit 47g94%
Vitamine A 625IU13%
Vitamine C 56.7mg69%
Calcium 94mg9%
IJzer 4mg22%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!