Pepesan

Makreel in pittige boemboe uit de oven

Het geheim van goede pepesan is het kemangiblad. Kemangi is een plant die sterk op basilicum lijkt, en ook wel wat van de smaak heeft, maar daarnaast ook een scherpe citroensmaak. Niet om zo te eten, maar gestoomd met de vis is het geweldig!

De gangbare recepten voor pepesan vind ik persoonlijk te pittig. Daarom gebruik ik lomboks in plaats van rawits. Je proeft dan veel beter hoe fantastisch alle smaaknuances in deze complexe boemboe zijn. Maar voel je vrij om wel rawits te gebruiken.

Wat de ikan (dat is Indonesisch voor vis) betreft: elke visboer heeft gerookte makreel. Maar verse makreel moet je soms van tevoren bestellen. Houd daar wel even rekening mee als je pepesan wil maken. Goed, genoeg gekletst. Aan de slag!

Pepesan

4.50 van 6 stemmen
Recept afdrukken
Voorbereiding 40 min
Bereiding 20 min
Totaal 1 uur
Gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Indonesisch
Porties: 4 personen
calorieën: 473kcal

Ingrediënten

Boodschappenlijstje

  • 2 makreel
  • 2 el tamarinde
  • 3 grote uien
  • 6 knoflooktenen
  • 2 rode lombok
  • 2 groene lombok
  • 8 kemirinoten
  • 8 dahoen djeroek limoenblaadjes
  • 8 dahoen kemangi blad van citroenbasilicum
  • 2 serehstengel citroengras
  • 5 cm djahe gember
  • 5 cm laos wortel
  • 5 cm koenjit
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 8 cherrytomaten
  • 1 el palmsuiker
  • olijfolie
  • pisangblad

Instructies

Voorbereiding

  • Snijd de makrelen in tweeën. Meng de tamarinde of azijn met water en doe er de moten vis in. Zorg dat ze helemaal zijn ondergedompeld en laat ze minimaal 30 minuten weken. Zo gaat het visluchtje ervanaf.
  • Droog de vissen met keukenpapier. Verhit een pan met een laagje olie van zo’n 2 cm en bak de makreel in circa 7 minuten bruin. Laat de moten makreel uitlekken in een zeef.

Maak de boemboe

  • Pel de ui en knoflook en snijd in grove stukken. Snijd de lomboks of rawits grof en plet ze samen met de ui, knoflook en kemirinoten met de cobek en oelekan (vijzel) of gebruik een foodprocessor.
  • Verhit 5 eetlepels olie in een pan en fruit het mengsel circa 4 minuten. Voeg de limoenbladeren, sereh, dahoen kemangi, bouillonblokjes, bruine basterdsuiker, cherrytomaten en tomatenpuree toe en bak de boemboe ongeveer 3 minuten.

Maak pakketjes

  • Plaats iedere moot vis op een stuk aluminiumfolie of pisangblad. Bedek de gebakken makreel met lekker veel boemboe. Vouw de pakketjes dicht en stoof de pepesan circa 1 uur in een voorverwarmde oven op 150°C.

Notities

#vis #ikan #makreel #pepesan #kemangi #pittig #pedis #boemboe #indofood #asiankitchen #aziatischekeuken #instakok #tantelin #indonesischekeuken #indonesie #foodphotography #foodie #instafood #instacooking #instaindo #indo #food #makan #selamatmakan #indischekeuken

Voedingswaarde

Calories: 473kcal (24%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Protein: 47g (94%) | Fat: 19g (29%) | Saturated Fat: 5g (31%) | Cholesterol: 105mg (35%) | Sodium: 660mg (29%) | Potassium: 1346mg (38%) | Fiber: 3g (13%) | Sugar: 13g (14%) | Vitamin A: 625IU (13%) | Vitamin C: 56.7mg (69%) | Calcium: 94mg (9%) | Iron: 4mg (22%)
Nutrition Facts
Pepesan
Amount Per Serving
Calories 473 Calories from Fat 171
% Daily Value*
Fat 19g29%
Saturated Fat 5g31%
Cholesterol 105mg35%
Sodium 660mg29%
Potassium 1346mg38%
Carbohydrates 24g8%
Fiber 3g13%
Sugar 13g14%
Protein 47g94%
Vitamin A 625IU13%
Vitamin C 56.7mg69%
Calcium 94mg9%
Iron 4mg22%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.

Deze post delen?

De Culinaire Hotlist

Over Tante Lin

Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want

eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!

0
    0
    Winkelmand
    Je winkelmand is leeg