Lemper ajam

Hartige snack verpakt in kleefrijst

Lemper ajam

4.14 van 79 stemmen
Lemper is een Indonesische snack gemaakt van een rolletje kleefrijst met als vulling gehakt, kippenvlees, andere vleeswaren of vegetarisch gehakt. Deze gevulde rolletjes kleefrijst worden meestal in aluminiumfolie of huishoudfolie gewikkeld om ze warm te houden. In Indonesië gebruikt men meestal bananenbladeren.
De lekkerste lempers die ik ooit gegeten heb waren die van mijn ouders. Ik moet echt zeggen: van mijn ouders en niet alleen van mijn moeder, want lempers maken deden die twee als een geoliede machine.
Terwijl mijn vader de kruiden klaarlegde, uien snipperde en knoflook sneed, vijzelde mijn moeder de boemboe en kookte de santen. Aan mijn vader de taak om de kip te plukken (suwir ajam), die mijn moeder met de boemboe op smaak bracht. Samen rolden ze de lempers dicht. Toen ik van de week voor het eerst sinds heel lang zelf lempers stond te maken heb ik veel aan hen gedacht. Vertrouwde geuren en smaken, en zelfs een echtgenoot die kwam helpen rollen. Maar het belangrijkste van alles: volgens mij ben ik heel dicht in de buurt gekomen van de smaak van de kipvulling van mijn moeder.
Recept afdrukken
Voorbereiding 4 uur
Bereiding 1 uur 30 min
Totaal 5 uur 30 min
Gerecht: Tussendoortje
Keuken: Indonesisch
Tags: ketan, kleefrijst, lemper, rijst met vulling in bamboeblad, rijstrol
Porties: 20 stuks
calorieën: 184kcal

Ingrediënten

  • 500 gr ketan (kleefrijst)
  • 100 gr santen (blok)
  • 4 pandanblad
  • 4 kippendijen (groot poten)
  • 4 rode ui
  • 4 knoflooktenen
  • 4 dahoen salam (salamblad)
  • 4 dahoen djeroek (limoenblad)
  • 1 serehstengel (citroengras)
  • 5 cm laos wortel
  • 5 cm koenjit (kurkuma)
  • 5 kemirinoten
  • 1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • zwarte peper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
  • suiker (naar smaak)
  • plasticfolie

Instructies

  • De ketan minimaal 4 uren, maar liefst de hele nacht, weken in een pan water. Zorg dat de kleefrijst minimaal 5 cm onder water staat.
  • Daarna kleefrijst ca. 10 minuten koken, niet helemaal gaar koken er moet nog een tikje in de korrel zitten. 
  • Ondertussen een andere pan vullen met 200 ml water, het blok santen, de pandanbladeren en naar smaak een snufje zout. Als het water kookt en de santen is gesmolten haal je de pan van het vuur. Even laten afkoelen. 
  • Schep santen en pandanblad door de ketan. Omroeren totdat alle santen door de ketan is vermengd. Daarna het geheel in ca. 10 minuten gaar stomen.
  • De kip helemaal gaar koken, als het is afgekoeld, de kip ontvellen, het kippenvlees van het bot plukken en fijn maken tot draadjesvlees. 
  • Uien versnipperen, knoflook fijn snijden, kemirinoten hakken, laos en koenjit schillen en klein snijden. Het geheel tot een papje vijzelen of met een foodprocessor fijn malen.
  • In de wok 4 eetlepels olie verhitten en het papje toevoegen samen met de dahoen salam, sereh en een theelepel gemalen koriander. Als de boemboe gaar is doe je de kip bij de boemboe met zout, peper en suiker naar smaak. Als het geheel goed is vermengd nog door blijven roeren op klein vuur totdat het vlees bijna droog is.
  • Doe in het midden van de plastic folie een bal ketan van ca 35-40 gram. Druk de ketan plat tot een langwerpige laag ter grootte van je handpalm. Vul de laag met een eetlepel kip. Boetseer de vulling als een worstje precies in het midden. Rol een helft van de ketan over de vulling heen tot je een rol hebt van ca. 8 cm lang en 4 à 5 cm doorsnee. Pak de uiteinden en rol de lemper in de folie totdat het een mooie gelijkmatige rol is. 
  • Tip: gebruik boterhamzakjes van 22x30 cm, knip de bodem eruit, snijd de zijkanten open en voilà! nu heb je 2 stuks plastic folie om 2 lempers in te pakken.

Voedingswaarde

Calories: 184kcal (9%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 6g (9%) | Saturated Fat: 2g (13%) | Cholesterol: 28mg (9%) | Sodium: 25mg (1%) | Potassium: 136mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 0g | Vitamin A: 25IU (1%) | Vitamin C: 2.2mg (3%) | Calcium: 12mg (1%) | Iron: 0.8mg (4%)
Nutrition Facts
Lemper ajam
Amount Per Serving
Calories 184 Calories from Fat 54
% Daily Value*
Fat 6g9%
Saturated Fat 2g13%
Cholesterol 28mg9%
Sodium 25mg1%
Potassium 136mg4%
Carbohydrates 23g8%
Fiber 1g4%
Sugar 0g0%
Protein 6g12%
Vitamin A 25IU1%
Vitamin C 2.2mg3%
Calcium 12mg1%
Iron 0.8mg4%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.

Deze post delen?

De Culinaire Hotlist

Over Tante Lin

Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want

eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!

0
    0
    Winkelmand
    Je winkelmand is leeg