Witte Ketan
(Of Witte Kleefrijst)
Ketan is een rijstsoort die veel zetmeel bevat, de korrels plakken na het koken hierdoor aan elkaar. Ketan is de Indonesische benaming voor kleefrijst. Je kunt ketan in de toko kopen. Er bestaan twee kleuren ketan, de witte ketan en de zwarte ketan. De witte ketan wordt veelal gebruikt voor de hartige hapjes en de zwarte ketan voor koekjes en zoete nagerechten in combinatie met palm suiker en kokosmelk.
Witte kleefrijst (ketan)
Recept afdrukkenPorties: 4
calorieën: 277kcal
Ingrediënten
- 300 g ketan
Instructies
- Kleefrijst eerst minimaal 8 uur weken alvorens te koken of te stomen!
- Breng water aan de kook (0.75 beker water op 1 beker rijst)
- Voeg de rijst toe en roer (voeg indien gewenst een snufje zout toe)
- Laat 15 minuten zachtjes koken met gesloten deksel
- Zet het vuur uit en laat enkele minuten staan alvorens te serveren
Alternatieve bereiding
- De kleefrijst kun je na het weken ook 30-40 minuten in een rijststomer garen.
Notities
Een beker ongekookte kleefrijst geeft ca. 1,75 bekers gekookte kleefrijst.
Voedingswaarde
Calorieën: 277kcal (14%) | Koolhydraten: 61g (20%) | Eiwit: 5g (10%) | Vet: 0g | Verzadigd vet: 0g | Cholesterol: 0mg | Natrium: 5mg | Kalium: 57mg (2%) | Vezels: 2g (8%) | Suiker: 0g | Calcium: 8mg (1%) | IJzer: 1.2mg (7%)
Voedingswaarde
Witte kleefrijst (ketan)
Hoeveelheid per portie
Calorieën 277
Percentage ADH*
Vet 0g0%
Verzadigd vet 0g0%
Cholesterol 0mg0%
Natrium 5mg0%
Kalium 57mg2%
Koolhydraten 61g20%
Vezels 2g8%
Suiker 0g0%
Eiwit 5g10%
Calcium 8mg1%
IJzer 1.2mg7%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!