witte ketan of witte kleefrijst heeft een rondere, gladde korrel die minder water opneemt dan gewone rijst

Witte Ketan

(Of Witte Kleefrijst)

Ketan is een rijstsoort die veel zetmeel bevat, de korrels plakken na het koken hierdoor aan elkaar. Ketan is de Indonesische benaming voor kleefrijst. Je kunt ketan in de toko kopen. Er bestaan twee kleuren ketan, de witte ketan en de zwarte ketan. De witte ketan wordt veelal gebruikt voor de hartige hapjes en de zwarte ketan voor koekjes en zoete nagerechten in combinatie met palm suiker en kokosmelk.

Witte kleefrijst (ketan)

4.34 van 3 beoordelingen
Recept afdrukken
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 40 minuten
Tijd om te weken 8 uur
Totaal 50 minuten
Gerecht: Bijgerecht
Keuken: Indonesisch
Porties: 4
calorieën: 277kcal

Ingrediënten

Instructies

  • Kleefrijst eerst minimaal 8 uur weken alvorens te koken of te stomen!
  • Breng water aan de kook (0.75 beker water op 1 beker rijst)
  • Voeg de rijst toe en roer (voeg indien gewenst een snufje zout toe)
  • Laat 15 minuten zachtjes koken met gesloten deksel
  • Zet het vuur uit en laat enkele minuten staan alvorens te serveren

Alternatieve bereiding

  • De kleefrijst kun je na het weken ook 30-40 minuten in een rijststomer garen.

Notities

Een beker ongekookte kleefrijst geeft ca. 1,75 bekers gekookte kleefrijst.

Voedingswaarde

Calorieën: 277kcal (14%) | Koolhydraten: 61g (20%) | Eiwit: 5g (10%) | Vet: 0g | Verzadigd vet: 0g | Cholesterol: 0mg | Natrium: 5mg | Kalium: 57mg (2%) | Vezels: 2g (8%) | Suiker: 0g | Calcium: 8mg (1%) | IJzer: 1.2mg (7%)
Voedingswaarde
Witte kleefrijst (ketan)
Hoeveelheid per portie
Calorieën 277
Percentage ADH*
Vet 0g0%
Verzadigd vet 0g0%
Cholesterol 0mg0%
Natrium 5mg0%
Kalium 57mg2%
Koolhydraten 61g20%
Vezels 2g8%
Suiker 0g0%
Eiwit 5g10%
Calcium 8mg1%
IJzer 1.2mg7%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.

Deze post delen?

Facebook
Instagram
WhatsApp
Copy link
URL is succesvol gekopieerd!

De Culinaire Hotlist

Over Tante Lin

Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want

eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!

    witte ketan of witte kleefrijst heeft een rondere, gladde korrel die minder water opneemt dan gewone rijst
    Witte ketan wordt vaak gebruikt voor hartige snacks zoals lemper
    ketan of kleefrijst wordt vaak gebruikt voor hartige snacks en voorgerechten
    0
      0
      Winkelmand
      Je winkelmand is leeg