Ajam Pedis
Pittige kip in frisse saus
Ajam pedis djeroek
Ajam pedis is een oude bekende uit de Indonesische keuken. Ik heb er een eigen variant op gemaakt, die net wat frisser is dan het oorspronkelijke gerecht, met dahoen djeroek (limoenblad).
Recept afdrukkenPorties: 5 personen
calorieën: 329kcal
Ingrediënten
Boodschappenlijst
- 900 gr kipfilet
- 4 rode ui
- 3 knoflook
- 2 rode lombok hoe meer pitjes hoe pittiger
- 8 kemirinoten
- 2 vleestomaat
- 4 dahoen salam salamblad
- 4 dahoen djeroek limoenblad
- 1 tl trassi
- 1 el palmsuiker
- 1 el tomatenpuree
- 2 el olie
- 2 kippenbouillonblokjes
- 4 el ketjap manis
Instructies
Voorbereiding
- Snijd de kipfilet in blokjes
- Pel en snipper de uien, de knoflook en de lomboks
- Snijd de vleestomaten in kleine partjes
- Pof de kemirinoten 10 minuten in de oven op 160 graden
- snij de middennerf uit het limoenblad en versnipper het groene gedeelte van het blad
Kokkerellen maar!
- Maak een mooi papje van de uien, knoflook, lomboks en kemirinoten. Gebruik hiervoor een cobek en oelekan (vijzel) of, als je haast hebt, een staafmixer of foodprocessor. Het papje is de boemboe.
- Fruit de boemboe tezamen met de salamblaadjes, de limoenblaadjes en de trassi tot het geheel lichtbruin is van kleur.
- Voeg er de kipfilet bij en blijf roeren tot de kip goed gaar is.
- Vervolgens voeg je de rest van de ingrediënten toe: basterdsuiker, bouillonblokjes, tomatenpartjes, tomatenpuree en de ketjap.
- Laat het geheel nog zo’n 20 minuten sudderen op matig vuur. Regelmatig blijven roeren totdat de saus is ingedikt.
Voedingswaarde
Calorieën: 329kcal (16%) | Koolhydraten: 14g (5%) | Eiwit: 41g (82%) | Vet: 12g (18%) | Verzadigd vet: 2g (13%) | Cholesterol: 127mg (42%) | Natrium: 653mg (28%) | Kalium: 899mg (26%) | Vezels: 2g (8%) | Suiker: 8g (9%) | Vitamine A: 315IU (6%) | Vitamine C: 37mg (45%) | Calcium: 44mg (4%) | IJzer: 1mg (6%)
Voedingswaarde
Ajam pedis djeroek
Hoeveelheid per portie
Calorieën 329 Calorieën van vet 108
Percentage ADH*
Vet 12g18%
Verzadigd vet 2g13%
Cholesterol 127mg42%
Natrium 653mg28%
Kalium 899mg26%
Koolhydraten 14g5%
Vezels 2g8%
Suiker 8g9%
Eiwit 41g82%
Vitamine A 315IU6%
Vitamine C 37mg45%
Calcium 44mg4%
IJzer 1mg6%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!