Ajam Pedis

Pittige kip in frisse saus

Ajam pedis djeroek

4.72 van 7 stemmen
Ajam pedis is een oude bekende uit de Indonesische keuken. Ik heb er een eigen variant op gemaakt, die net wat frisser is dan het oorspronkelijke gerecht, met dahoen djeroek (limoenblad).
Recept afdrukken
Voorbereiding 20 min
Bereiding 50 min
Totaal 1 uur 10 min
Gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Indonesisch
Tags: dahoen djeroek, fris, kip, limoenblad, mild pittig
Porties: 5 personen
calorieën: 329kcal

Ingrediënten

Boodschappenlijst

  • 900 gr kipfilet
  • 4 rode ui
  • 3 knoflook
  • 2 rode lombok hoe meer pitjes hoe pittiger
  • 8 kemirinoten
  • 2 vleestomaat
  • 4 dahoen salam salamblad
  • 4 dahoen djeroek limoenblad
  • 1 tl trassi
  • 1 el palmsuiker
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el olijfolie
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 4 el ketjap manis

Instructies

Voorbereiding

  • Snijd de kipfilet in blokjes
  • Pel en snipper de uien, de knoflook en de lomboks
  • Snijd de vleestomaten in kleine partjes
  • Pof de kemirinoten 10 minuten in de oven op 160 graden
  • snij de middennerf uit het limoenblad en versnipper het groene gedeelte van het blad

Kokkerellen maar!

  • Maak een mooi papje van de uien, knoflook, lomboks en kemirinoten. Gebruik hiervoor een cobek en oelekan (vijzel) of, als je haast hebt, een staafmixer of foodprocessor. Het papje is de boemboe.
  • Fruit de boemboe tezamen met de salamblaadjes, de limoenblaadjes en de trassi tot het geheel lichtbruin is van kleur.
  • Voeg er de kipfilet bij en blijf roeren tot de kip goed gaar is.
  • Vervolgens voeg je de rest van de ingrediënten toe: basterdsuiker, bouillonblokjes, tomatenpartjes, tomatenpuree en de ketjap.
  • Laat het geheel nog zo’n 20 minuten sudderen op matig vuur. Regelmatig blijven roeren totdat de saus is ingedikt.

Voedingswaarde

Calories: 329kcal (16%) | Carbohydrates: 14g (5%) | Protein: 41g (82%) | Fat: 12g (18%) | Saturated Fat: 2g (13%) | Cholesterol: 127mg (42%) | Sodium: 653mg (28%) | Potassium: 899mg (26%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 8g (9%) | Vitamin A: 315IU (6%) | Vitamin C: 37mg (45%) | Calcium: 44mg (4%) | Iron: 1mg (6%)
Nutrition Facts
Ajam pedis djeroek
Amount Per Serving
Calories 329 Calories from Fat 108
% Daily Value*
Fat 12g18%
Saturated Fat 2g13%
Cholesterol 127mg42%
Sodium 653mg28%
Potassium 899mg26%
Carbohydrates 14g5%
Fiber 2g8%
Sugar 8g9%
Protein 41g82%
Vitamin A 315IU6%
Vitamin C 37mg45%
Calcium 44mg4%
Iron 1mg6%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.

Deze post delen?

De Culinaire Hotlist

Over Tante Lin

Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want

eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!

Deze post delen?

De Culinaire Hotlist

Over Tante Lin

Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want

eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!

0
    0
    Winkelmand
    Je winkelmand is leeg