Roedjak Manis (Rujak Manis)

Salade van vers fruit met pittige zoet-zure saus

Roedjak manis (Rujak Manis)

5 van 4 beoordelingen
Roedjak (of rujak) betekent salade, en manis is zoet. Roedjak Manis is dus een salade van verse stukken fruit met een pittige (echt pittig!) zoet-zure saus. Indonesiërs eten roedjak als een fruitdip. Je dipt de stukken fruit in de saus en eet ze op. Maar hier husselen we de dingen liever door elkaar. Supersmakelijk als side-dish bij een BBQ of als tussendoortje. En gezond, ook nog.
Recept afdrukken
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 20 minuten
Totaal 50 minuten
Gerecht: Bijgerecht, Nagerecht, Salade
Keuken: Indonesisch
Diet: Halal, Low Fat, Vegetarian
Tags: barbecue, bbq, fris, fruitsalade, pittig, snel, tussendoor, zomer
Porties: 6
calorieën: 220.01kcal

Ingrediënten

Ingrediënten roedjaksaus

  • 125 gr gula Jawa (palmsuiker)
  • 3 gr trassi bakar
  • 2 el tamarinde pasta
  • 1 tl zout
  • 3 st rawits (of 2, als je het niet ál te pittig wil)
  • 1/4 kop water (ongeveer 60 ml)

Fruit

  • 2 st zoetzure appels
  • 1 st komkommer
  • 1 st ananas (vers)
  • 2 st manga (in Indonesië heet het manga, hier bekend als mango)
  • 1 st papaya (eventueel, of ander fruit naar keuze)

Instructies

De saus voor de roedjak maken

  • Wrijf en kneus alle ingrediënten voor de rujaksaus fijn en voeg een beetje water toe.
    125 gr gula Jawa, 3 gr trassi bakar, 2 el tamarinde, 1 tl zout, 3 st rawits
  • Hussel alles goed door elkaar tot een glad, plakkerig papje.

Het fruit bereiden

  • Snij de appels en de komkommer in platte stukken.
    1 st komkommer, 2 st zoetzure appels
  • Schil de manga’s en snij eveneens in platte stukken.
    2 st manga
  • Schil de ananas en snij in stukjes.
    1 st ananas
  • Mix het fruit (met eventueel de papaya of ander fruit naar keuze) in een schaal met de roedjaksaus en hussel totdat ieder stukje fruit bedekt is met de saus.
    1 st papaya

Voedingswaarde

Calorieën: 220.01kcal (11%) | Koolhydraten: 55.92g (19%) | Eiwit: 2.05g (4%) | Vet: 0.67g (1%) | Verzadigd vet: 0.18g (1%) | Meervoudig onverzadigd vet: 0.14g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.15g | Cholesterol: 5.7mg (2%) | Natrium: 518.31mg (23%) | Kalium: 476.14mg (14%) | Vezels: 5.36g (22%) | Suiker: 46.04g (51%) | Vitamine A: 1327.26IU (27%) | Vitamine C: 65.41mg (79%) | Calcium: 53.89mg (5%) | IJzer: 0.83mg (5%)
Voedingswaarde
Roedjak manis (Rujak Manis)
Hoeveelheid per portie
Calorieën 220.01 Calorieën van vet 6
Percentage ADH*
Vet 0.67g1%
Verzadigd vet 0.18g1%
Meervoudig onverzadigd vet 0.14g
Enkelvoudig onverzadigd vet 0.15g
Cholesterol 5.7mg2%
Natrium 518.31mg23%
Kalium 476.14mg14%
Koolhydraten 55.92g19%
Vezels 5.36g22%
Suiker 46.04g51%
Eiwit 2.05g4%
Vitamine A 1327.26IU27%
Vitamine C 65.41mg79%
Calcium 53.89mg5%
IJzer 0.83mg5%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.

Deze post delen?

Facebook
Instagram
WhatsApp
Copy link
URL is succesvol gekopieerd!

De Culinaire Hotlist

Over Tante Lin

Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want

eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!

    0
      0
      Winkelmand
      Je winkelmand is leeg