Roedjak (of rujak) betekent salade, en manis is zoet. Roedjak Manis is dus een salade van verse stukken fruit met een pittige (echt pittig!) zoet-zure saus. Indonesiërs eten roedjak als een fruitdip. Je dipt de stukken fruit in de saus en eet ze op. Maar hier husselen we de dingen liever door elkaar. Supersmakelijk als side-dish bij een BBQ of als tussendoortje. En gezond, ook nog.
2stmanga(in Indonesië heet het manga, hier bekend als mango)
1stpapaya(eventueel, of ander fruit naar keuze)
Instructies
De saus voor de roedjak maken
Wrijf en kneus alle ingrediënten voor de rujaksaus fijn en voeg een beetje water toe.
125 gr gula Jawa, 3 gr trassi bakar, 2 el tamarinde, 1 tl zout, 3 st rawits
Hussel alles goed door elkaar tot een glad, plakkerig papje.
Het fruit bereiden
Snij de appels en de komkommer in platte stukken.
1 st komkommer, 2 st zoetzure appels
Schil de manga’s en snij eveneens in platte stukken.
2 st manga
Schil de ananas en snij in stukjes.
1 st ananas
Mix het fruit (met eventueel de papaya of ander fruit naar keuze) in een schaal met de roedjaksaus en hussel totdat ieder stukje fruit bedekt is met de saus.