uigelichte afbeelding | guleh gulai gulay gulé sapi guleh van rundvlees | www.tantelin.nl

Guleh

Guleh sapi (uitspreken als goelé sappi) is een Indonesische stoofschotel van rundvlees. Je moet er even tijd voor nemen, want een lekker potje stoven, dat gaat nou eenmaal niet in een halfuurtje. Maar guleh is het wachten meer dan waard. Mijn moeder serveerde het altijd met lontong, een soort kleefrijst met meer smaak en aroma dan witte rijst.

Guleh sapi

5 van 2 beoordelingen
Recept afdrukken
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 2 uur 30 minuten
Totaal 3 uur
Gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Indonesisch
Porties: 4
calorieën: 452kcal

Ingrediënten

Boodschappenlijst

  • 500 g runderstoofvlees
  • 1 ui
  • 4 knoflook
  • 1 rode lombok (rode peper)
  • 1 serehstengel (citroengras)
  • 6 dahoen salam (salamblad)
  • 4 cm laos
  • 1/2 el ketoembar (koriander)
  • 3 cm kunjit
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl kruidnagel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 250 ml santen
  • 5 tl suiker
  • zout (naar smaak)

Instructies

  • Snijd het vlees in dobbelstenen. Niet van die kinderachtige stukjes, gewoon stevige brokken vlees. Aan de kook brengen in een pan met ¾ liter water.
  • Knoflook en ui pellen en snipperen. Wrijf ui, knoflook, lombok, laos, ketumbar, kunjit, kaneel zwarte peper, kruidnagel en nootmuskaat tot een brij.
  • Fruit de brij in wat olie en voeg de sereh en de salam toe. Wat je nu in je pan hebt is een heuse bumbu (uitspreken als boemboe)
  • Laat de bumbu tot lichtbruin garen en voeg dan toe aan het vlees.
  • Laat het geheel gaar sudderen. Wel opletten dat de boel niet droogkookt, want anders kan je alsnog naar de snackbar. Steeds water toevoegen tot het vlees na ongeveer 2,5 uur zo zacht is als boter.
  • Roer er zo’n 10 minuten voor het opdienen de santen door

Voedingswaarde

Calorieën: 452kcal (23%) | Koolhydraten: 20g (7%) | Eiwit: 31g (62%) | Vet: 28g (43%) | Verzadigd vet: 21g (131%) | Cholesterol: 77mg (26%) | Natrium: 82mg (4%) | Kalium: 836mg (24%) | Vezels: 3g (13%) | Suiker: 10g (11%) | Vitamine A: 120IU (2%) | Vitamine C: 24.5mg (30%) | Calcium: 65mg (7%) | IJzer: 5.4mg (30%)
Voedingswaarde
Guleh sapi
Hoeveelheid per portie
Calorieën 452 Calorieën van vet 252
Percentage ADH*
Vet 28g43%
Verzadigd vet 21g131%
Cholesterol 77mg26%
Natrium 82mg4%
Kalium 836mg24%
Koolhydraten 20g7%
Vezels 3g13%
Suiker 10g11%
Eiwit 31g62%
Vitamine A 120IU2%
Vitamine C 24.5mg30%
Calcium 65mg7%
IJzer 5.4mg30%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.

Deze post delen?

Facebook
Instagram
WhatsApp
Copy link
URL is succesvol gekopieerd!

De Culinaire Hotlist

Over Tante Lin

Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want

eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!

    afb 1 | guleh gulai gulay gulé sapi guleh van rundvlees | www.tantelin.nl
    afb 2 | guleh gulai gulay gulé sapi guleh van rundvlees | www.tantelin.nl
    afb 3 | guleh gulai gulay gulé sapi guleh van rundvlees | www.tantelin.nl
    afb 4 | guleh gulai gulay gulé sapi guleh van rundvlees | www.tantelin.nl
    afb 5 | guleh gulai gulay gulé sapi guleh van rundvlees | www.tantelin.nl
    afb 6 | guleh gulai gulay gulé sapi guleh van rundvlees | www.tantelin.nl
    0
      0
      Winkelmand
      Je winkelmand is leeg