Guleh
Guleh sapi (uitspreken als goelé sappi) is een Indonesische stoofschotel van rundvlees. Je moet er even tijd voor nemen, want een lekker potje stoven, dat gaat nou eenmaal niet in een halfuurtje. Maar guleh is het wachten meer dan waard. Mijn moeder serveerde het altijd met lontong, een soort kleefrijst met meer smaak en aroma dan witte rijst.
Guleh sapi
Recept afdrukkenPorties: 4
calorieën: 452kcal
Ingrediënten
Boodschappenlijst
- 500 g runderstoofvlees
- 1 ui
- 4 knoflook
- 1 rode lombok (rode peper)
- 1 serehstengel (citroengras)
- 6 dahoen salam (salamblad)
- 4 cm laos
- 1/2 el ketoembar (koriander)
- 3 cm kunjit
- 1 tl kaneel
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl kruidnagel
- 1 tl nootmuskaat
- 250 ml santen
- 5 tl suiker
- zout (naar smaak)
Instructies
- Snijd het vlees in dobbelstenen. Niet van die kinderachtige stukjes, gewoon stevige brokken vlees. Aan de kook brengen in een pan met ¾ liter water.
- Knoflook en ui pellen en snipperen. Wrijf ui, knoflook, lombok, laos, ketumbar, kunjit, kaneel zwarte peper, kruidnagel en nootmuskaat tot een brij.
- Fruit de brij in wat olie en voeg de sereh en de salam toe. Wat je nu in je pan hebt is een heuse bumbu (uitspreken als boemboe)
- Laat de bumbu tot lichtbruin garen en voeg dan toe aan het vlees.
- Laat het geheel gaar sudderen. Wel opletten dat de boel niet droogkookt, want anders kan je alsnog naar de snackbar. Steeds water toevoegen tot het vlees na ongeveer 2,5 uur zo zacht is als boter.
- Roer er zo’n 10 minuten voor het opdienen de santen door
Voedingswaarde
Calorieën: 452kcal (23%) | Koolhydraten: 20g (7%) | Eiwit: 31g (62%) | Vet: 28g (43%) | Verzadigd vet: 21g (131%) | Cholesterol: 77mg (26%) | Natrium: 82mg (4%) | Kalium: 836mg (24%) | Vezels: 3g (13%) | Suiker: 10g (11%) | Vitamine A: 120IU (2%) | Vitamine C: 24.5mg (30%) | Calcium: 65mg (7%) | IJzer: 5.4mg (30%)
Voedingswaarde
Guleh sapi
Hoeveelheid per portie
Calorieën 452 Calorieën van vet 252
Percentage ADH*
Vet 28g43%
Verzadigd vet 21g131%
Cholesterol 77mg26%
Natrium 82mg4%
Kalium 836mg24%
Koolhydraten 20g7%
Vezels 3g13%
Suiker 10g11%
Eiwit 31g62%
Vitamine A 120IU2%
Vitamine C 24.5mg30%
Calcium 65mg7%
IJzer 5.4mg30%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!