Kentjoer
(Kencur of Kaempferia Galanga)
Kentjoer
(Kencur of Kaempferia Galanga)
Kentjoer lijkt wel wat op gember. De wortels zien eruit als kleine knollen met een doorsnede van 1 à 2 cm. De buitenkant van die knolletjes is bruin en de binnenkant is geel-wit. De kentjoerwortel wordt alleen in de Indonesische- en Maleise keuken gebruikt. Chinezen gebruiken wel de gedroogde, gemalen variant, maar dus niet de verse wortel.
Kentjoer heeft een sterke kamferachtige smaak en geur. De smaak is aan de pittige kant. Je kunt het goed mee laten sudderen in stoofgerechten en soepen. Raspen kan ook, dan krijg je er nog meer smaak aan.
Verse wortel moet je koel bewaren, maar invriezen kan ook. Gedroogd en gemalen is kentjoer ook erg lekker. Vooral de geur is heerlijk. Kentjoer wordt vers in de oosterse toko’s verkocht als wortelstok, als knolletjes en in poedervorm.
- Gemalen Kentjoer bakje/strooibus 60 gram €2,25
- Verse Kentjoer per kilo €17,50
Voedingswaarde per 100 gram kentjoer
Heb je wat aan deze informatie?
Als je deze pagina op mijn website de moeite waard vindt, wil je me misschien ook wel volgen op Facebook en Instagram. Of deel de pagina via WhatsApp, of met een link. Daar maak je mij in elk geval heel blij mee!
Recepten met Kentjoer
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!