Bubur ketan hitam (pap van zwarte kleefrijst met warme kokosmelk en pandanblad)

Ketan Hitam

Het geheim van Zwarte Kleefrijst

Bubur ketan hitam (pap van zwarte kleefrijst met warme kokosmelk en pandanblad)

Ketan Hitam

Het geheim van Zwarte Kleefrijst

  • Zwarte ketan is écht zwart. Het vliesje bevat van nature een sterke zwarte kleurstof. In de Italiaanse en Spaanse keuken willen koks gewone rijst nog weleens kleuren met inktvisinkt. Maar dat heeft dus niks met zwarte ketan te maken.
  • De Britten hebben een andere naam voor kleefrijst: glutinous rice. Nee, niet schrikken, deze rijst bevat geen gluten. Waarom die Engelsen het dan toch zo noemen? Glutinous betekent plakkerig. Sticky rice, zeggen ze ook weleens.
  • Witte ketan bestaat ook. Sterker nog, witte kleefrijst wordt veel vaker gebruikt dan zwarte. Behalve de kleur is er geen verschil: witte ketan is de zwarte rijst maar dan zonder het vliesje.

Kleefrijst bevat amylopectine

Ketan kleeft niet een klein beetje, nee, het lijkt soms wel lijm. Dat komt door het polymeer amylopectine in de rijstkorrel. Zetmeel bestaat gemiddeld voor 70% uit amylopectine. Kleefrijst werd eeuwen geleden veredeld tot de zetmeel volledig uit amylopectine bestond. Dat is de stof die ervoor zorgt dat de rijst na het koken zo stevig kleeft.

Ketan bereiden

Zwarte kleefrijst moet je eerst enkele malen wassen. Daarna moet de rijst 8 uur tot  24 uur in water  weken. Iets om rekening mee te houden in je voorbereiding! Daarna kun je de rijst pas koken. De meest traditionele lekkernij gemaakt van zwarte ketan is de bubur ketan hitam, met onder meer palmsuiker, gekookte kokosmelk en pandanblad.

Ketan Hitam (Zwarte Kleefrijst)

4 van 4 beoordelingen
Recept afdrukken
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 40 minuten
Weken van de rijst 8 uur
Totaal 50 minuten
Gerecht: Bijgerecht
Porties: 4 porties
calorieën: 208kcal

Ingrediënten

Instructies

  • De rijst 8 uur tot 24 uur in water weken alvorens te koken.
  • Doe de rijst in een pan met dikke bodem.
  • Gebruik vier delen rijst op 3 delen water.
  • Laat met de deksel erop 10 minuten pruttelen.
  • Zet het vuur zacht en laat het nog 5 a 10 minuten garen.
  • Zet het vuur uit en laat nog 5 minuten staan. Nu is de ketan klaar.

Alternatieve bereiding (stomen)

  • Kleefrijst kun je ook stomen. Begin dan net als op de gewone manier door de rijst eerst een nacht te laten weken in water. Stoom de rijst daarna 30 tot 40 minuten gaar in de rijststomer.

Voedingswaarde

Calorieën: 208kcal (10%) | Koolhydraten: 45g (15%) | Eiwit: 3g (6%) | Vet: 0g | Verzadigd vet: 0g | Cholesterol: 0mg | Natrium: 3mg | Kalium: 43mg (1%) | Vezels: 1g (4%) | Suiker: 0g | Calcium: 6mg (1%) | IJzer: 0.9mg (5%)
Voedingswaarde
Ketan Hitam (Zwarte Kleefrijst)
Hoeveelheid per portie
Calorieën 208
Percentage ADH*
Vet 0g0%
Verzadigd vet 0g0%
Cholesterol 0mg0%
Natrium 3mg0%
Kalium 43mg1%
Koolhydraten 45g15%
Vezels 1g4%
Suiker 0g0%
Eiwit 3g6%
Calcium 6mg1%
IJzer 0.9mg5%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.

Voor de bubur ketan hitam (klik hier voor het recept) moet de ketan nog ca. 40 minuten worden gekookt  in het zwart geworden (week)water. Veel roeren en af en toe water toevoegen totdat de ketan een soort dikke pap is geworden. Als het goed is ziet het er nu uit als een kleverige zwarte massa.

Deze post delen?

Facebook
Instagram
WhatsApp
Copy link
URL is succesvol gekopieerd!

De Culinaire Hotlist

Over Tante Lin

Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want

eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!

    Zwarte kleefrijst (ketan hitam) op een antieke, zilveren eetlepel
    Zwarte kleefrijst (ketan hitam) op een zilveren lepel boven een bord kokosmelk

    Combinaties en alternatieven

    0
      0
      Winkelmand
      Je winkelmand is leeg