Nasi Goreng
Gebakken duizend-dingen-rijst
Nasi goreng
Nasi is 'gewoon' rijst. Nasi goreng is gebakken rijst. De basis van het gerecht is gekookte rijst. Die bak je op in de wok met ingrediënten die je toevallig nog in je koelkast hebt liggen. Want nasi goreng is echt een gerecht voor restjes. De variaties die je kunt bedenken zijn eindeloos. Als veggie gebruik ik vooral groenten, maar je kunt ook een heerlijke nasi goreng maken met vlees, gevogelte of garnalen. Alles kan, wat er in gaat bepaal jij. Onderstaand recept is met kip en spekblokjes, van Mama Ie, mijn moeder. 🥰
Recept afdrukkenPorties: 4
calorieën: 608.41kcal
Ingrediënten
Benodigdheden:
- 200 g rijst
- 5 el olie
- 250 g kipfilet
- 125 g gerookte spekblokjes
- 2 ui
- 4 knoflook teentjes
- 2 bosui
- 1 rode lombok gebruik gerust meer pepers als je van pittig houdt
- 1 tl trassi
- 1 el ketjap manis
- zout naar smaak
Instructies
- Rijst koken en laten afkoelen, de rijst leent zich het best voor nasi goreng als het goed droog is. Nog beter is een kliekje rijst gebruiken van de vorige dag.200 g rijst
- Snijd de kipfilet in kleine blokjes250 g kipfilet
- Snipper de uien en snij fijn2 ui
- Snijd de knoflook fijn4 knoflook
- Snijd de bosuitjes in kleine ringen2 bosui
- Snijd rode peper in kleine ringen1 rode lombok
- Maak de uien, de knoflook en de rode peper fijn met een cobek (vijzel) of foodprocessor
- Verhit de olie en voeg de fijn gemaakte uien, knoflook en rode peper toe5 el olie
- Als het geheel glazig is voeg je de spekblokjes en de kipfilet toe totdat het lichtbruin is125 g gerookte spekblokjes
- Bak de trassi mee met het geheel1 tl trassi
- Als het vocht verdampt is voeg dan de bosuitjes toe
- Meng de gekookte rijst door het geheel. Niet alle rijst tegelijk maar beetje bij beetje en blijven husselen. Voeg toe zout naar smaak en ketjap. Hussel alles door elkaar totdat de ketjap door het geheel is vermengd. Zorg dat er geen klonten rijst meer zijn.zout, 1 el ketjap manis
Notities
Tip: nasi goreng is het lekkerst met een gebakken ei, pindasaus, atjar en wat kroepoek of emping.
Voedingswaarde
Calorieën: 608.41kcal (30%) | Koolhydraten: 59.14g (20%) | Eiwit: 33.04g (66%) | Vet: 26.65g (41%) | Verzadigd vet: 7.38g (46%) | Meervoudig onverzadigd vet: 2.24g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13.54g | Trans Fat: 0.01g | Cholesterol: 99.11mg (33%) | Natrium: 1155.38mg (50%) | Kalium: 550.69mg (16%) | Vezels: 2.53g (11%) | Suiker: 12.48g (14%) | Vitamine A: 187.59IU (4%) | Vitamine C: 26.93mg (33%) | Calcium: 66.8mg (7%) | IJzer: 1.51mg (8%)
Voedingswaarde
Nasi goreng
Hoeveelheid per portie
Calorieën 608.41 Calorieën van vet 240
Percentage ADH*
Vet 26.65g41%
Verzadigd vet 7.38g46%
Trans Fat 0.01g
Meervoudig onverzadigd vet 2.24g
Enkelvoudig onverzadigd vet 13.54g
Cholesterol 99.11mg33%
Natrium 1155.38mg50%
Kalium 550.69mg16%
Koolhydraten 59.14g20%
Vezels 2.53g11%
Suiker 12.48g14%
Eiwit 33.04g66%
Vitamine A 187.59IU4%
Vitamine C 26.93mg33%
Calcium 66.8mg7%
IJzer 1.51mg8%
* Percentage Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op basis van 2000 kcal/dag.
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!