Petehbonen
Petehbonen zijn echte smaakmakers
Petehbonen
Petehbonen zijn echte smaakmakers
Peteh is een van mijn favoriete ingrediënten. Het is een fantastische smaakmaker, met een heel uitgesproken smaak. Maar toch niet overheersend en altijd dienend aan het gerecht. Petehbonen zijn erg populair in de Sundanese keuken, op Java, het eiland waar ik geboren ben. Hier in Nederland is peteh denk ik het best bekend bij liefhebbers van sayur lodeh en sambal goreng ati peteh.
Het boontje zit in de lange, gekrulde peulvrucht van de parkia speciosa en wordt – volstrekt onbegrijpelijk – ook wel stinkboon genoemd. De bonen zijn rond en een beetje afgeplat, met een felgroene kleur. Qua vorm lijken ze wel wat op dikke amandelen en de geur doet denken aan shiitake.
Hier in Nederland koop je peteh bij de toko, meestal zonder de peul, vers of ingevroren.Goed te combineren met andere sterke smaakmakers, zoals knoflook, lombok, gedroogde garnalen en gefermenteerde bonen- of garnalenpasta.
Voedingswaarde
Heb je wat aan deze informatie?
Als je deze pagina op mijn website de moeite waard vindt, wil je me misschien ook wel volgen op Facebook en Instagram. Of deel de pagina via WhatsApp, of met een link. Daar maak je mij in elk geval heel blij mee!
Recepten met Petehbonen
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!