Batjang is een van oorsprong Chinees gerecht dat mateloos populair is als streetfood in Indonesië. In China noemen ze het bakchang of zongzi, en hier in het westen kennen we het onder de naam dumpling. Het hoofdbestanddeel is kleefrijst (ketan) en er zijn talloze versies met verschillende vullingen. The tricky part is de manier waarop de dumplings worden verpakt: gevouwen in bamboebladeren en dichtgebonden met bamboe. Zo worden ze gestoomd of gekookt. Als kind was ik dol op batjang. Ik kon met open mond staan kijken hoe die pakjes van bamboeblad werden gemaakt. En nu kan ik het ook zelf. Wauw. Dit is mijn recept met vulling van rundvlees, gedroogde garnalen, shiitake en kastanjes..
Voorbereidingstijd30 minutenmin
Bereidingstijd1 uuruur30 minutenmin
Weken en sudderen1 dagd
Totale tijd3 uuruur30 minutenmin
Gang: Tussendoortje, Voorgerecht
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: batjang, dumpling, rijst met vulling in bamboeblad, streetfood
Laat de kleefrijst (ketan) 1 nacht weken in water.
Week de bamboebladeren en de bamboetouwtjes een nacht in koud water.
Rundvlees in blokjes snijden en marineren met 3-4 eetlepels Dark Soy sauce en 1 theelepel peper, zet weg in de koelkast
Kastanjes koken. Als ze gaar zijn zo warm mogelijk schillen en halveren
Ebi weken in heet water
Gedroogde paddestoelen weken in heet water
Shiitake knippen in driehoekjes
Uien schillen en snipperen (verdeel in twee porties voor vulling en ketan)
Knoflooktenen stampen en heel laten (verdeel in tweeën voor vulling en ketan)
Gemberwortel schillen en stampen (heel laten).
Vleesvulling maken
Maak olie heet in een wok en bak de gember wortel, uien en knoflook.
Voeg het vlees toe bak 2 minuten.
Voeg toe ebi, salam, kruidnagel, kaneelstok en steranijs en extra peper en Soy sauce
Voeg 200 ml warm water in de wok als het water kookt voeg je de kastanjes en de paddestoelen toe.
Naar smaak wat zout en suiker toevoegen. Laat het geheel 2 uur sudderen, af en toe water bijvullen totdat het vlees zacht is en bijna geen saus in de pan zit.
Ketan maken
Laat de ketan uitlekken in een vergiet.
Doe olie in een wok en bak de gember, uien en knoflook bak 2 minuten en voeg de ketan rijst toe.
Bak totdat de rijst droog is.
Voeg toe Dark soy sauce en sesamolie en hussel alles goed doorelkaar.
Voeg zout naar smaak toe. Niet te veel want de Soy sauce is ook al zout.
Pakketjes maken
Dompel de bamboebladeren en -touwtjes 8 minuten in kokend water. Veeg ze droog voor gebruik.
Gebruik 4 bladeren voor ieder rijst pakketje. Leg 2 bladeren half op elkaar met de bladstengel naar het midden en doe hetzelfde met 2 andere bladeren in de tegenovergestelde richting.
Vouw het geheel van 4 bladeren in een puntzak, zoals een frietzak.
Vul de puntzak met 1 eetlepel kleefrijst, wat vleesvulling en erbovenop nog 2 eetlepels kleefrijst. Druk de vulling goed aan in de puntzak.
Vouw de bamboeblad en sluit de puntzak zodat de vulling helemaal is toegedekt. Het moet ongeveer de vorm van een driehoek worden.
Vouw het pakketje helemaal dicht en bindt het met bamboetouw of keukengaren vast.
Herhaal dit totdat de ketan rijst op is. Er kunnen ongeveer 16 pakketjes mee worden gemaakt.
Kook water in een grote pan, zodra het water kookt doe je de bij elkaar gebonden pakketjes erin. De pakketjes moeten allemaal onder water liggen.
Laat 2 uren koken. Tussentijds water bijvullen indien nodig. Haal vervolgens de rijstpakketjes uit de pan en laat ze uitlekken.