![IMG_9395 De laos of galangal-wortel komt van een plantje dat vooral groeit in Zuidoost Azië.](https://www.tantelin.nl/wp-content/uploads/2020/07/IMG_9395.jpeg)
Laos
Wortel met een smaak van peper en gember
![IMG_9395 De laos of galangal-wortel komt van een plantje dat vooral groeit in Zuidoost Azië.](https://www.tantelin.nl/wp-content/uploads/2020/07/IMG_9395.jpeg)
Laos
Wortel met een smaak van peper en gember
De laos-wortel komt van een plantje dat vooral groeit in Zuidoost Azië. De wortel lijkt in veel opzichten op gember en koenjit (kurkuma). In het Engels noemen ze het galangal root. En daar wordt het ingewikkeld. Want galangal verwijst naar de wortel van verschillende planten van een familie met een wat lastige naam. Zingiberaceae. Zet dat maar eens onder je volgende sollicitatiebrief. Verschillende wortels dus voor de biologen onder ons, maar niet voor de koks. Hoezo zijn wij fijnproevers?
Nou ja. Laos is in elk geval superlekker. Niet alleen in Indonesië zijn we er gek op, ook in de Chinese en Thaise keukens lusten ze er wel pap van. Net als bij gember en koenjit kun je de wortel vers gebruiken, of in gedroogde poedervorm. Maar veel liever vers, of anders uit de vriezer. Poeder is echt een niveautje minder.
Hoe smaakt en ruikt het?
Laos heeft een pittig aroma. Je ruikt het direct als je de keuken binnenkomt. Qua smaak zit het een beetje tussen peper en gember is. Prikkelend met een zoetje, dus. In de Indische keuken kennen we een soort van heilig trio. Dat zijn de specerijen salam (blad), laos (wortel) en sereh (citroengrasstengel). Deze ingrediënten zijn de basis van elk sambal gorenggerecht. En daar zijn er heel veel van.
Hoe gebruik je het?
Snij de wortel in plakjes van ongeveer 3, 4 millimeter. Zoals ze vroeger radijsjes sneden op voorverpakte salades. Kneus de plakjes en laat ze meestoven in je soep of stoofschotel en haal ze er voor het opdienen weer uit. Maak je een boemboe? Maal de plakjes dan helemaal fijn met de rest van de ingrediënten.
Antioxidanten
In Europa is laos ook geen onbekende. We denken dat de wortel al zo’n duizend jaar geleden is meegenomen vanuit Azië door reislustige Arabieren. Misschien vanwege de smaak, maar misschien ook vanwege de heilzame stoffen die de wortel bevat. Met een hoog percentage antioxidanten zoals polyfenolen is het heel goed mogelijk dat laos een gunstig effect kan hebben bij het terugdringen van ontstekingen, een te hoge bloedsuikerspiegel en slechte cholesterolwaarden. Denk diabetes type 2.
Wat kost het?
- Een potje van 22 gram kost ongeveer 1 euro bij de toko.
- Een verse wortel van 100 gram kost iets minder, zo’n 85 cent.
Voedingsaarde
Heb je wat aan deze informatie?
Als je deze pagina op mijn website de moeite waard vindt, wil je me misschien ook wel volgen op Facebook en Instagram. Of deel de pagina via WhatsApp, of met een link. Daar maak je mij in elk geval heel blij mee!
Recepten met Laos
Deze post delen?
De Culinaire Hotlist
Hallo lieve koks en kokkinnen! Eens per maand stel ik een lijst samen met het lekkerste en leukste nieuws. Mijn Culinaire Hotlist is natuurlijk helemaal gratis en voor niets. Want
eten + delen = keukengeluk. Ja, waar of niet? Vul hieronder snel je naam en e-mailadres in en ik zet je per direct op de hotlist!